tai_chi

Tai Chi en de cognitieve functies

Van tai chi is bekend dat het gunstige effecten heeft op de fysieke en mentale gezondheid. In een systematische review is bekeken in hoeverre tai chi ook de cognitieve functies kan verbeteren. Hiervoor werd in verschillende databases, zoals Pubmed, Cochrane Library, Web of Science en de Chinese National Knowledge Infrastructure gezocht naar gerandomiseerde gecontroleerde trials (RCT’s).

De onderzoekers selecteerden 33 RCT’s met in totaal 1808 participanten, waaronder bejaarden, mensen van middelbare leeftijd en studenten. Ze voerden een meta-analyse uit aan de hand van de RevMan 5.4 software, waarbij zij de PRISMA 2020-richtlijnen volgden.

De studie toonde aan dat tai chi de cognitie kon verbeteren bij oudere mensen die last hadden van cognitieve achteruitgang en het uitvoeren van taken. De belangrijkste resultaten werden gemeten met de Montreal Cognitive Assessment Scale, Mini-Mental State Exam en Trail Making Test-Part B. Daarnaast stelden de onderzoekers de geheugenfunctie van de oudere deelnemers vast met de Wechsler Memory Scale. De uitvoerende functies van studenten werden geëvalueerd met de Flanker test.

De onderzoekers concluderen dat tai chi een positief effect kan hebben op de cognitieve functies van oudere mensen met beperkingen hierin. Ook kan tai chi eerder in het leven al gezond zijn, zonder dat er al sprake is van cognitieve achteruitgang. Volwassenen en zelfs studenten hadden allen baat bij deze eeuwenoude oefeningen.

Bronvermelding:
Liu, F. et al. Can Tai Chi Improve Cognitive Function? A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. The Journal of Alternative and Complementary Medicine Vol. 27, No. 12, Review Articles, Published Online:3 Dec, 2021.

Scroll naar top